zpět
Zajímavost – Geranium robertianum (kakost smrdut��)
- Květomluva: Kakosty obecně: Očekávám tě v besídce. úryvek z Kolbek & Větvička (2000)
- Kakost smrdutý byl osvědčeným pomocníkem smutných milenců: je třeba si jej usušit, usušený rozemlít na prášek, práškem posypat chléb, chléb sníst – a je po zármutku. úryvek z Kolbek & Větvička (2000)
- Mezi biology je znám jako „Smrdutý Robertek“. úryvek z Kolbek & Větvička (2000)
- Kakost smrdutý obsahuje silici (zápach!), třísloviny a hořčinu, která není dosud blíže známa; léčivá rostlina. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- České jméno rodu vzniklo patrně ze staroslovanského pakost = kůstka hrotitého tvaru. Označuje hrotitý tvar plodního zobanu. Stejnou vlastnost vyjadřuje i lidové jméno „čapí nůsek“ a analogické německé Storchschnabel (čapí zobák). úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- U kakostů je zvláště pozoruhodné rozšiřování semen; osina semen je prohnuta a v této poloze napnuta. V určitém stádiu zralosti se napětí naráz uvolní a semena jsou tak vymršťěna do okolí. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- „Kmotrem“ druhového jména je svatý Ruprecht (= Robert). úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- Celá rostlina je žláznatě chlupatá a nepříjemně páchne. úryvek z Rabšteinek & Poruba (1983)
- Rostliny čeledi kakostovitých mají typické a zajímavé plody v podobě zobánkovitého útvaru, který se v době zralosti poltí v pět jednosemenných dílů. Každé seménko je opatřeno pružnými hygroskopickými osinami, které se zkracují a postupně tak oddělují semeno od středního sloupku. Po dopadu na zem pak zavrtávají hygroskopickými pohyby (vznikají smršťováním buněčných stěn vlivem změn vlhkosti) semeno do půdy. úryvek z Rabšteinek & Poruba (1983)
- Zápach odrazuje býložravce a láká mouchy opylující kakost. úryvek z Polívka (1900-1904)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.