zpět
Zajímavost – Humulus lupulus (chmel otáčivý)
- Chmel obsahuje chmelové hořčiny, které jsou nepostradatelnou surovinou k výrobě piva. Pěstují se jen samičí rostliny. Chmel se u nás pěstuje nejméně od 9. století a v Německu od 8. století. úryvek z Aichele & Golteová-Bechtleová (2007)
- K pivovarnickým účelům se chmel začal v Evropě pěstovat nejdříve v Čechách - staré listiny uvádějí, že už v 11. století. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Mladé pupeny (tzv. pazoušky, chmelíček), které z jara vyrážejí z kořenů, se zužitkovávají jako "chmelový chřest". úryvek z Polívka (1900-1904)
- Ze šištic natrhaných koncem srpna nebo začátkem září se dá uvařit "chmelové thé", které podporuje funkci trávení. úryvek z Polívka (1900-1904)
- Každá lodyha chmelu roste napřed přímo vzhůru. Za krátký čas však začne její vrchol kroužit, buď v kruhu, nebo v elipse. Jakmile kroužící vrchol narazí na nějakou oporu, přidrží se jí svým draslavým povrchem s chloupky. Každý ten chloupek má dva hroty. Je .(Svolinský & Petrbok 1960)
- Volně rostoucí chmel leze po stromech i v keřích a otáčí se kolem větví vždy jen doprava. Říkáme, že je pravotočivý. .(Svolinský & Petrbok 1960)
Našli jste překlep? Napište nám na danmich(zavinac)email.cz a my chybu v co nejkratší době opravíme.